lördag 19 juni 2010

Etisalat-priset: för barnböcker på arabiska

Sheika Bodour, grundare av barnboksförlaget Kalimat och initiativtagare till Arab Children’s Book Publishers Forum, tycker att det saknas en barnbokstradition i den arabiskspråkiga världen och att barnbokens status behöver höjas. Förra året instiftade hon därför, tillsammans med telecombolaget Etisalat, ett stort pris för arabiskspråkig barnlitteratur. Vinnare blev den libanesiska bilderboken Ana Oheb (Jag älskar) av Nabiha Muhaidali, med illustrationer av Nadeen Saidani.

Från och med i år sköts prishanteringen av UAEBBY, IBBY:s avdelning i Förenade Arabemiraten. Prissumman ligger på 1 miljon dirham, drygt en halv miljon svenska kronor. För att kunna nomineras till priset måste en bok vara skriven på arabiska (inte översatt), vara utgiven inom de senaste tre åren, inte ha vunnit några tidigare litterära priser och dessutom inte bryta mot arabvärldens värderingar, traditioner och seder.

UAEBBY har än så länge inte någon egen webbplats, men det går bra att följa dem på Twitter. Den som är intresserad av arabiskspråkiga barnböcker men inte läser arabiska kan också ha glädje av den engelskspråkiga bloggen Read Kutub Kids.

(Skrivet av: Anna Gustafsson Chen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar