onsdag 13 oktober 2010

Hopp i säng!

Estnisk barnlitteratur på svenska är ovanlig, så det är roligt när det plötsligt dyker upp riktigt fina böcker i svensk översättning. Jag tänker nu framförallt på antologin Hopp i säng! Godnattsagor av pappor, en samling berättelser (och ett par dikter) som ursprungligen publicerades 2005 på estniska och sedan kom på svenska 2007.

Tyvärr är det knappast särskilt många här i Sverige som känner till boken eftersom den gavs ut av det lilla estniska förlaget NyNorden och verkar vara alldeles särdeles svår att få tag på här.

Hopp i säng! består alltså av berättelser skrivna av pappor för barn, men det är inte vilka pappor som helst. De flesta är redan väl etablerade som författare, antingen för barn eller för vuxna, någon är poet och någon arbetar med reklam. Sagorna är både roliga, sorgliga, litet absurda och fantastiska, och alldeles lagom långa för att läsas på kvällen innan man somnar.

Det som verkligen höjer boken till en nivå över den vanliga är de utsökt vackra bilderna i dämpade färger av illustratören Jüri Mildeberg som finns med på vart och vartannat uppslag i boken.

Försök gärna få tag på Hopp i säng! Det är inte helt lätt, men det går att kontakta förlaget som ju även har gett ut åtminstone en annan estnisk barnbok på svenska - mer om den kommer senare!


(Skrivet av Anna Gustafsson Chen)

1 kommentar:

 1. Hej!

  Jag vill passa på att tipsa om en annan estnisk bilderbok som kom ut på svenska på Bokförlaget Trasten för några år sedan:

  DE LATA BARNENS BOK av Peter Sauter och Alvar Jaakson (ill).

  Från förlagets hemsida:

  Döingarna bodde i ett förortshus. Någonstans måste de ju bo. De levde ett stillsamt liv och kom bra överens med varandra.

  De spelade och sjöng. Men en dag kom det en annorlunda döing som skulle bo hos dem. En riktigt jobbig en. Han sprang så det bullrade upp och ner i trapporna och runt huset och han skrek. Han höll på hela tiden. Att han orkade! Men det gjorde han.

  "Så uppför sig inte döingar", fick han veta, men det brydde han sig inte om. Han smällde i dörrarna och gnisslade tänder och pruttade. De ordentliga döingarna skakade på huvudena: "Han gör våra liv till ett helvete. En sån förskräcklig historia."

  Hur det går för de stackars döingarna får du veta om du läser De lata barnens bok. Där finns också 20 andra korta och absurda berättelser, som bland annat handlar om en pappa som läser tidningen så noga att han försvinner in i den, en dinosaurie som dyker upp på toaletten och en igelkott som blir kändis när han skriver en bok.

  Översättning: Madli Björck
  ISBN: 978-91-85133-73-4
  Pris: 100 SEK

  För mer info: www.tranan.nu

  SvaraRadera