måndag 8 februari 2010

Shaun Tan

En av mina absoluta favoriter alla kategorier är författaren och illustratören Shaun Tan, från Australien.

Shaun Tan har illustrerat en mängd böcker och noveller åt olika författare, men hans egna böcker står i en klass för sig, med sin kombination av allvarliga ämnen och lekfulla bilder. Själva berättelserna är ofta mycket mörka. Bilderboken The Red Tree handlar till exempel om depression och The Rabbits (med text av John Marsden) om den vite mannens ankomst till Australien. Men kan lätt bli chockerad över att någon skriver så svart för barn, men någonstans i mörkret finns alltid ett ljus och Tans böcker brukar sluta på ett sätt som visar att hoppet inte är ute. Plötsligt slår ett rött träd ut i blom, en fiende blir en vän, ett nytt liv tar sin början.

I den här videointervjun från InFrame.tv säger Shaun Tan att han inte har några barn, att han inte umgås särskilt ofta med barn och att han i princip har glömt bort hur det var att vara barn. Ändå har han, genom att göra det han själv brinner för, lyckats skapa underbara böcker för läsare i alla åldrar.

Tans stora mästerverk, en bok man inte kan göra annat än kapitulera inför, är Ankomsten (The Arrival), som handlar om en flykting och hans försök att anpassa sig i ett nytt och främmande land. Bilderna i denna helt ordlösa bok lyckas genom sin blandning av extrem realism och total surrealism perfekt beskriva känslan av att hamna på en plats där allt är främmande och där man måste försöka skapa sig en ny vardag. Det är mycket roligt att Ankomsten nu kommer ut på svenska hos Kabusa Böcker!

För mig är Ankomsten definitivt en bok som är mer riktad till ungdomar eller vuxna än till yngre barn. Faktum är att Tan på sin webbplats menar att de flesta av hans böcker är "picture books for older readers" eftersom de tar upp komplicerade frågor som bland annat kolonialism och social apati. I den surrealistiska novellsamlingen Tales from Outer Suburbia, som också passar bäst för ungdomar och vuxna, visar Tan sin skicklighet i att kombinera ord och bild. En högst ordinär berättelse om en utbytesstudent får helt andra dimensioner när man tittar på bilderna; de färgglada illustrationerna till en novell om interkontinentala missiler ger en nästan obehagligt glättig ton åt den surrealistiska texten.

För mer information om Shaun Tan och hans verk rekommenderar jag ett besök på hans webbplats, där man kan läsa om honom själv och se exempel på det han har skapat. Det finns också ett fint pris för unga konstnärer i Shaun Tans namn, The Shaun Tan Award, som är till för att uppmuntra skolelever att satsa på konst.

(Skrivet av: Anna Gustafsson Chen)

2 kommentarer:

  1. Låter otroligt spännande och annorlunda. En författare jag aldrig har läst. Ni växte min nyfikenhet.

    Att jag fick upp ögonen för er blogg beror på namnet "Den hemliga trädgården", som är en av mina absoluta favoritböcker av Frances Burnett Hodges. Nu undrar jag, har ni döpt bloggen efter hennes bok?

    Varma hälsningar från författaren Kim M. Kimselius

    SvaraRadera
  2. Nja, bara indirekt i så fall. Snarare kommer det från den brasilianska författarinnan Anna Maria Machado, som en gång beskrev den brasilianska barnbokslitteraturen som en prunkande trädgård - en som tyvärr är "hemlig" och okänd för de flesta i världen. Hon finns citerad i början av skriften Den hemliga trädgården, som du kan ladda ner i högermarginalen på den här sidan. Fast Den hemliga trädgården är ju också en mycket bra bok!

    SvaraRadera