Nu blir det fest! Till bokmässan i Göteborg i september kommer Makwelane, Mamy Wata, Papa Diop, Sokwe Schimpans och deras författare och illustratörer. Och ytterligare ett 15-tal barn- och ungdomsboksförfattare från olika delar av den stora kontinenten.
När det blev klart att Afrika skulle bli tema för bokmässan i Göteborg 2010 blåste vi liv i nätverket Den hemliga trädgården och tog på oss ansvaret för att barn- och ungdomsböckerna inte skulle bli bortglömda. Vi ville göra en samlad manfestation för den afrikanska barn- och ungdomslitteraturen i Sverige. Den största någonsin.
Än så länge har det gått vägen. Finansieringen är något så när klar, författarna, illustratörerna, seriemakarna och experterna är inbjudna och de allra flesta har tackat ja. Fem seminarier har vi fått med i det stora konferensprogrammet och nu pågår detaljplanering av "våra" författares framträdande på olika gratisscener: Afrikamonterns scen, Internationella Torget, Biblioteksscenen, Författarförbundets scen, Barnens torg och så vidare.
Vi kommer att finnas med på Internationella Torget som inhysingar, vi planerar en särskild Afrikabarnbokhandel på olika ställen och hoppas att vår fina nygjorda logotyp ska synas överallt.
Samtidigt pågår arbetet med en skrift kallad Den Hemliga Trädgården/Afrika som innehåller porträtt av de gästande författarna, artiklar, essäer, texter och massor av fina illustrationer. Skriften hoppas vi ska bli till nytta för skolor och bibliotek och alla andra som intresserar sig för den afrikanska barnkulturen.
Denna satsning på bokmässan kombineras med ett samarbete med Internationella Bibliotekets barnboksvecka som i år ligger i direkt anslutning till mässan och som helt koncentrerar sig på Afrikanska författare och de språk de skriver på.
Kom till bokmässan i Göteborg den 23-26 september och träffa våra spännande gäster från ett 10-tal olika länder i Afrika! En lista på vilka som kommer finns här nedanför och mer information om de olika seminarierna kommer snart.
Och – glöm inte att skaffa skriften Den Hemliga Trädgården/Afrika. Den blir färdig i slutet av augusti, den är gratis och kan skaffas från Världsbiblioteket.
Författare och illustratörer som kommer till Bok & Bibliotek 2010:
- Meshack Asare, Ghana (flera böcker på svenska)
- Lesley Beake, Sydafrika (Luktar det regn, Norstedts 1994)
- Ousmane Diarra, Mali (ej översatt)
- Unity Dow, Botswana (ej översatt)
- Christian Epanya, Kamerun (Papa Diops taxi, Trasten 2006)
- Maria Celestine Fernandez, Angola (ej översatt)
- Yohannes Gebrrgeorgis, Etiopien (ej översatt)
- Piet Grobler, Sydafrika (Makwelane och krokodilen, Hjulet 2009)
- Jay Heale, Sydafrika (barnboksexpert)
- Fatou Keïta, Elfenbenskusten (ej översatt)
- John Kilaka, Tanzania (Färsk fisk och Vilken vän, båda utgivna av Hjulet)
- Elieshi Lema, Tanzania (en vuxenbok finns översatt till svenska)
- Sindiwe Magona, Sydafrika (en vuxenbok finns översatt till svenska)
- Bienvenu Sena Mongaba, Kongo (ej översatt)
- Domenique Mwankumi, Kongo (ej översatt)
- Eyoum Nganguè, Kamerun, Burkina Faso (chefred. Planète Jeunes, författare till En evighet i Tanger, Trasten 2007)
- Shapiro, Sydafrika (illustratör)
- Véronique Tadjo, Elfenbenskusten/RSA (Mamy Wata och monstret, Trasten 2008)
- Senayit Worku, Etiopien (ej översatt)
(Skrivet av: Sven Hallonsten)
Sa otroligt intressant! Det har maste jag tipsa om i min blogg!
SvaraRaderaKul! Det är roligt om fler läser (och kommer till bokmässan).
SvaraRaderaTilläggas ska väl att under bokmässan i Göteborg samarbetar Den hemliga trädgården med tre ytterligare aktörer:
SvaraRaderaBokspindeln (www.bokspindeln.se) som bjuder in illustratören och bildpedagogen Senayit Worku och författaren och läsfrämjaren Yohannes Gebregeorgis från Etiopien.
Afrikultur (www.afrikultur.se) som bjuder in förläggaren och kulturarrangören Igo Diarra och författaren och berättaren Ousmane Diarra från Mali samt journalisten och författaren Eyoum Nganguè från Kamerun.
Bokförlaget Trasten (www.tranan.nu) som bjuder in författaren och illustratören Meshack Asare från Ghana.
Dessa tre initiativ stöds av Svenska Institutet och deras satsning Creative Force.
Matilda Wallin, Afrikultur