torsdag 27 maj 2010

En bok i världsklass

I år var det andra året som utbildningsförvaltningen i Stockholms stad, Stockholms stadsbibliotek, Stiftelsen Skansen och Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne tillsammans anordnade tävlingen En bok i världsklass. Tävlingen riktar sig till elever från förskolan och upp till mellanstadiet, och har som syfte att stimulera till läsning av böcker från andra delar av världen än den västerländska. En bok i världsklass är i sin tur del av ett större projekt, Barn och böcker, för att stimulera barns språkutveckling och skapa ökad läslust.

I år har hela 212 skolklasser deltagit i tävlingen, som hade tema "likheter och olikheter". Skolklasserna och deras lärare har fått hjälp av biblioteken med tips på bra böcker från olika delar av världen. Varje klass har sedan valt en bok som de har läst och arbetat med. Resultaten, affischer med målningar och kollage, har sedan ställts ut på de lokala stadsdelsbiblioteken. Till sist har tre vinnare korats i var och en av de fyra tävlingsklasserna.

Pedagogerna som arbetar tillsammans med barnen har också fått extra utbildning och stöd. Boken Världens barnboksförfattare av Sven Hallonsten och Britt Isaksson har delats ut till skolorna och utbildningsförvaltningen har anordnat flera träffar där pedagoger har fått tips och inspiration, bland annat av författaren Ylva Karlsson, som tillsammans med Katarina Kuick har skrivit boken Skriv om och om igen.

Nu har den stora finalen för tävlingen ägt rum på Skansen, där de vinnande bidragen har varit utställda i Skogens hus under flera dagar. Skolborgarrådet Lotta Edholm och årets ALMA-vinnare Kitty Crowther delade ut priser på Sollidenscenen och dessutom kunde alla skolklasser som besökte Skansen lyssna på sagoberättare, gå tipspromenad, prova på Talking Pen - den talande pennan som läser upp boktexter på olika språk, delta i skrivarverkstad, byta böcker med varandra och mycket mer.

Vill ni veta mer om tävlingen? Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad har intervjuat några av de pedagoger som har deltagit i En bok i världsklass tillsammans med sina elever. Och vilka var det egentligen som vann? Listan med vinnarna och juryns motivering för varje pris hittar du här.


Några av de vinnande bidragen 2010

(Skrivet av: Anna Gustafsson Chen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar