fredag 27 maj 2011

Barn och böcker på Skansen 2011

För fjärde året i rad gick Barn och böcker på Skansen av stapeln 24-26 maj. Tre dagar fyllda med aktiviteter i litteraturens och berättandets tecken: berättarprogram i Skansens olika miljöer och avslutningsceremoni på Sollidenscenen för tävlingen En bok i världsklass.

I år har tävlingen, med syfte att stimulera till läsning av böcker från andra delar av världen än den västerländska, haft temat Stad och land. Ca 150 klasser från skolor runt om i Stockholm har deltagit. Barnen, mellan 6 och 12 år gamla, har läst och tecknat, målat, klippt och klistrat, och skrivit fina texter till sina bilder. Alla bidragen har under våren varit utställda på de lokala stadsdelsbiblioteken, men de slutliga vinnarna ställdes nu ut i Bragehallen på Skansen. Här fanns också en utställning om Shaun Tan, året ALMA-pristagare, och hans böcker, och det var ur hans hand klasserna mottog sina priser på Sollidenscenen.

Shaun Tan besökte också Bragehallen och beundrade alla bidragen i tävlingen. Här kunde barnen tillverka egna knappar med motiv från världens bilderböcker, skriva egna haikus tillsammans med författaren Lars Granström, eller förtrolla frukt med färg och glitter i en sagoverkstad kring John Kilakas bok Förtrollad frukt.

Ute i både sol och regn kunde man gå en bokpromenad eller byta böcker i en s k readcycling-station, d v s man lämnar en bok och tar med sig en annan hem. Populärt, men mest poppis var nog ändå knappmaskinen. Bli inte förvånad om du ser 6-10-åringar med färgglada knappar ute på stan i Stockholm – försök istället gissa boken!

I år hade vinnarklasserna läst följande böcker:
  • Ashraf från Afrika, av Ingrid Mennen och Niki Daly, Sydafrika
  • Min modiga mormor och noshörningen Nofu, av Inger Jalakas, Sverige/Zimbabwe
  • Geten och vargen, saga från Afganistan bearbetad av Marianne Aspelin, Afganistan
  • Papa Diops taxi, av Christian Epanya, Senegal/Kamerun
  • När kommer bussen, av Ryôji Arai, Japan
  • Makwelane och krokodilen, av Piet Grobler Maria Hendriks, Sydafrika
  • Trumgubbens hemlighet, av Meshack Asare, Ghana
  • Sivus sex önskningar, Ruby sjunger blues, Kwela Jamela får en sång, av Niki Daly, Sydafrika samt Akimboböckerna av Alexander McCall Smith och Peter Bailey, Storbritannien/Zimbabwe
  • Sorgens ögon, av Ana Maria Machado, Brasilien
  • Den berömde bagaren, av Eva Dadrian, Egypten (ur Floden som steg till himlen) Ademola Akintola, Nigeria


(Skrivet av: Marie Johansen, utvecklingsledare på Stockholms stadsbibliotek)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar