söndag 25 juli 2010

Anna Lindh Foundation utannonserar nytt barnbokspris

Det rör på sig inom den arabiska barnboksvärlden. Nyligen skrev vi om Etisalat-priset från Förenade Arabemiraten, och nu utannonserar även Anna Lind Foundation i Alexandria ett nytt barnbokspris för arabiskspråkig barnlitteratur. Priset gäller enbart originallitteratur - alltså inga översättningar - från de länder som ingår i stiftelsens regionala program för barns litteratur och läsning, det vill säga Egypten, Jordanien, Libanon, Palestina och Syrien.

Prissumman är 1000 euro till de vinnande författarna och 2000 euro till deras förläggare. De utvalda bidragen kommer även att få hjälp med marknadsföring i de länder som ingår i programmet.

Anna Lindh Foundation satsar sedan flera år tillbaka på att bygga upp barn- och ungdomslitteraturen i regionen, och har bland annat ordnat ett flertal konferenser på temat. Projektet har även en särskild webbplats som vänder sig till både förläggare, lärare, bibliotekarier och läsare. Här finns till exempel en databas över nya barnböcker som publiceras i regionen, och som är sökbar på författare, illustratör, land, utgivare, titel och utgivningsdatum.

På webbplatsen hittar man också ett antal så kallade "concept papers" där man kan läsa om situationen för barn- och ungdomslitteratur i de respektive länderna.

(Skrivet av: Anna Gustafsson Chen)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar