lördag 10 juli 2010

Guldringen - prisbelönt arabisk manga

Det är intressant att se hur det japanska manga-formatet tycks gå hem överallt i världen. Uppenbarligen är det många som kan känna igen sig i de taggigt rufsiga och storögda mangafigurerna.

Manga och anime finns förstås också i Mellanöstern, men det var först förra året som den första inhemska arabiskspråkiga mangaserien, Siwar al-dhahab eller Guldringen, lanserades. Guldringen handlar om en 15-årig pojke från Förenade Arabemiraten, Sultan, som ägnar sig åt en form av falkenering och tillsammans med sin tama falk råkar ut för diverse olika äventyr. Författaren, Qais Sedki, har i intervjuer berättat om hur han hoppas locka fler barn och ungdomar att läsa på arabiska istället för att välja barn- och ungdomslitteratur på engelska. Huvudpersonen Sultan är en modern kille, men den emiratiska och arabiska kulturen är ändå tydligt närvarande i berättelsen och bilderna.

Qais Sedki arbetade ursprungligen som IT-ingenjör, men var sedan länge fascinerad av japansk populärkultur. Efter att ha funderat på saken i fem år startade han förlaget PageFlip, enbart för att kunna ägna sig åt Guldring-projektet. För att få den rätta mangakänslan samarbetar Qais Sedki med två japanska mangaillustratörer.

Guldringen har väckt en del uppmärksamhet och även tilldelats Sheikh Zayed Award for Children's Literature i mars i år. En lång intervju på engelska i två delar med Qais Sedki där han talar om sina tankar och om arbetet med Guldringen hittar man här (del 1) och här (del 2). Bland annat berättar han om hur en lärarinna köpte 200 exemplar av den första boken för att dela ut den till eleverna!

Ett kort föredrag som Qais Sedki höll på TEDxDubai i slutet av förra året går att se på YouTube.


(Skrivet av: Anna Gustafsson Chen)

3 kommentarer:

 1. Den här mangan verkar jätteintressant.
  Finns den utgiven på svenska?
  Jag hittar inte något när jag söker på den.

  SvaraRadera
 2. Nej, den finns inte på svenska än. Men Qais Sedki jobbar tydligen på en översättning till engelska som ska komma ut i år.

  SvaraRadera
 3. Hej! Nu håller jag på att fylla på om Afrikansk litteratur. Det kommer att bli en hel samling. Kom gärna med fler boktips.
  http://bokcirkelforalla.wordpress.com/afrikansk-litteratur/

  SvaraRadera